Aspartaam, de zoete waarheid

Gepubliceerd op 3 januari 2020 om 13:15

Wanneer ik een Zero-frisdrank drink en me met mijn eigen zaken bemoei hoor ik regelmatig: “Hey dat is ongezond, daar zit aspartaam in en dat is giftig!” Dat moet jij toch weten als personal trainer.

 

Laten we eens naar de feiten kijken. Ik wil vooropstellen dat elke stof giftig is, als de dosis maar hoog genoeg is. Drink je teveel water, dan kun je overlijden aan watervergiftiging.

 

De controverse rondom de veiligheid van aspartaam, heeft dit het meest onderzochte voedingsmiddel ooit gemaakt. Zelfs na al dit onderzoek is er nog geen partij geweest die aan heeft kunnen tonen dat aspartaam ongezond is wanneer je dit in de aanbevolen hoeveelheid consumeert. 

 

Aspartaam is maar een korte tijd in je lichaam aanwezig en stapelt niet op. Het lichaam breekt de substanties erg snel af. Er is blijft bijna geen aspartaam over dat negatieve gevolgen heeft voor je darmflora [Magnuson 2016]. 

Aspartaam wordt afgebroken in de natuurlijke aminozuren: asparaginezuur, fenylalanine en methanol (een alcohol variant).

 

Als dit schadelijk voor het lichaam zou zijn, dan zouden we moeten stoppen met het drinken van tomatensap en met het eten van vlees en eieren. 

 

De meest recente research review laat wederom zien dat aspartaam geen nadelige effecten voor je gezondheid heeft [Ruiz-Ojeda 2019].

 

Met alle overtuigende studies kunnen we stellen dat het veilig is om te aspartaam gezoete dranken te drinken. Dit helpt ook voor vetverlies, wat sowieso goed voor je gezondheid is [Peters 2016]. 

 

Aspartaam demoniseren is zooo 20steeeuw.