Wat zijn eiwitten?

Gepubliceerd op 23 januari 2020 om 16:43

Ons lichaam heeft voortdurend behoefte aan eiwitten voor groei, herstel en onderhoud.

Eiwitten zijn de primaire bouwstenen van het menselijk lichaam. Eiwitten bestaan uit aminozuren.                Hier zijn er ruim 20 van bekend, waar duizenden combinaties mee gemaakt kunnen worden.

 

De eiwitten die binnenkomen via ons voedsel worden met behulp van water afgebroken tot individuele aminozuren. Dit proces heet hydrolyseren. Met deze aminozuren worden door het lichaam weer nieuwe eiwitten gemaakt.

 

Dit kan je vergelijken met hout. Hout (eiwit) komt binnen en wordt verzaagd tot plankjes (aminozuren) vervolgens wordt er weer iets van gemaakt, een lichaamseigen eiwit zoals bijvoorbeeld spiermassa.

Eiwitten en aminozuren hebben naast de functie om voor je spiermassa te zorgen ook de functie van gereedschap. Je kunt daarbij denken aan enzymen die chemische reacties en processen in het lichaam versnellen of vertragen.

 Hormonen kunnen fungeren als boodschappers om bepaalde processen te (de-)activeren, zoals spiergroei. Bepaalde eiwitten zijn antilichamen in je immuunsysteem, die voorkomen dat je ziek wordt.

 

Eiwitten zijn net als personal trainers, mensen denken dat ze maar 1 ding kunnen, maar ze doen zoveel meer.

 

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

 

1.8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht is een aanbevolen inname om spiergroei te maximaliseren.

 Voorbeeld: je bent 70 kg x 1.8 = 126 gram eiwit

 

Sedentaire mensen die geen krachttraining doen hebben aan 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig.