De energiebalans: zo val je af.

Gepubliceerd op 19 februari 2020 om 13:12

Je lichaamsgewicht wordt gereguleerd door de energiebalans: de relatie tussen je calorie inname en je verbruik (je totale energie uitgave).  Wanneer je meer calorieën eet dan je gebruikt, kan de extra energie die je binnen krijgt niet verdampen.

Het moet ergens opgeslagen worden. Dat is waar je vetcellen voor zijn: een opslagplaats voor een teveel aan energie. Als je minder energie binnen krijgt dan je lichaam nodig heeft, gebruikt je lichaam de vetreserves om het tekort aan energie op te vullen.

 

Je kunt dit vergelijken met een betaal en spaarrekening: 
Als jij elke maand 2300 euro verdiend, en je geeft 2000 euro uit.  Dan hou je 300 euro over, die 300 euro zet je op je spaarrekening (vetreserves). Zo zet je vetmassa aan.

Maar als jij elke maand 1700 euro verdiend en je hebt 2000 euro aan vaste lasten, dan kom je 300 euro tekort. Die haal je van je spaarrekening en zo val je af.

Het maakt hierin niet uit wat je eet, het gaat om de totale hoeveelheid kcal. Je zou dus kunnen afvallen op een McDonald's dieet. Zolang je minder eet dan je verbruikt val je af. Echter is dit uiteraard om gezondheidsredenen niet aan te raden.

Wat bepaald hoeveel energie je verbruikt?

Het grootste gedeelte wordt bepaald door je BMR (Basaal Rust Metabolisme). Dit is de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt als je de hele dag zou slapen; de hoeveelheid energie die nodig is om alle primaire functies van je lichaam te onderhouden.

Zoals je kunt zien in de afbeelding hieronder heeft sporten minder invloed op je calorie verbruik dan men algemeen denkt. Afvallen doe je in de keuken, fit worden doe je in de sportschool.

 

Voedselvertering en absorptie ook wel het Thermische Effect van Voedsel (TEF) genoemd, dat wil zeggen hoeveel energie er door het voedsel wordt verbruikt. Dit is de energie die het voedsel in de hele weg door je lichaam verbruikt van bijten, kauwen en doorslikken tot verteren, vervoer, stofwisselingsproces en opslaan. Door vaak gemixte maaltijden (koolhydraten, eiwitten en vetten van onbewerkte voeding te eten zal als gevolg van het thermische effect jouw stofwisseling toenemen. 

 

Ook heeft je lichaam samenstelling invloed op het verbruik van de TEF. Afhankelijk van je vetpercentage kan de TEF 10-20% van je calorieverbruik zijn. Hoe lager je vetpercentage, hoe hoger de TEF.