Machines VS losse oefeningen, wat is het verschil?

Gepubliceerd op 2 februari 2020 om 16:23

Losse oefeningen met dumbbells, kabels, TRX en gymastic rings geven je gewrichten veel meer de bewegingsvrijheid dan de machine varianten.

Je polsen kunnen vrij roteren en bewegen in lijn met je ellebogen en schouders. Er is een gunstige weefselstress-distributie. 

 

Bewegingsvrijheid is minder bij reguliere chin ups (behalve als je ze met ringen doet), bankdrukken en de meest waardeloze variant: de smith-machine.

 

De smith-machine zorgt ervoor dat je polsen gefixeerd zijn. Ze kunnen niet in hun natuurlijke bewegingsbaan roteren. Dit veroorzaakt meer stress op je bindweefsel en minder stress op de spier (wat je juist wel wilt). Dit kan resulteren in blessures en dat is niet goed voor je progressie.

 

Als je dacht dat de smith-machine meer de borstspieren activeert, zit je fout.

Onderzoek laat zien dat de borstspieractiviteit met bankdrukken even hoog is als in de smith-machine [ Schick et al., 2010].

 

Hoe meer stress een oefening op je spieren uitvoert en hoe minder op bindweefsel, hoe beter de oefening is. Tenminste als we de andere oefeningselectie-principes buiten beschouwing laten).